DIY: een bloemenkroon

 • algemeen
 • DIY
 • seizoensbloemen
 • bloemenkroon
June 2017
DIY: een bloemenkroon

Het zonnetje komt er steeds meer aan. De bruiloften, festivals en tuinfeesten staan ongeduldig te trappelen. Met deze handige DIY ben jij alvast hartstikke voorbereidt op al die feestjes die in de planning staan. Geef vanaf nu iedere gelegenheid een extra vrolijke touch en een fleurig tintje.

Benodigdheden

 • Bloemendraad
 • Groene bloementape
 • Bloemen
 • Draadkniptang
 • Optioneel : Lint

Stappenplan

Stap 1

Meet de omtrek van je hoofd en tel daar vijf centimeter bij op. Als je de kroon over een bepaald kapsel gaat dragen (bijvoorbeeld voor een bruiloft), breng je haar dan eerst in model en meet dan de omtrek van je hoofd op, inclusief je haar. Sommige kapsels, zoals een Franse vlecht of een om je hoofd gewikkelde vlecht, kunnen ervoor zorgen dat de omtrek van je hoofd groter wordt.

Stap 2

Knip een stuk stevig ijzerdraad van die lengte af. Probeer een stuk dikker bloemendraad te gebruiken, zoals draad met papier eromheen. De bloementape zal er zo beter aan vast blijven plakken. Gebruik geen schaar om de draad af te knippen, want daar zal hij bot van worden. Gebruik in plaats daarvan een draadkniptang.

Stap 3

Maak een ring van het ijzerdraad en laat de uiteinden twee tot drie centimeter overlappen. De ring zou zijn vorm moeten behouden. Als de ring te slap is, draai dan twee of drie stukken ijzerdraad om elkaar heen en maak de ring nog eens. De ring zou nu steviger moeten zijn.

Stap 4

Wikkel bloementape om de uiteinden die elkaar overlappen. Zo maak je het stevig aan elkaar vast. Je kunt ook nog wat tape om de hele ring van ijzerdraad wikkelen. Zo krijg je een goede basis om mee te werken. De kleur van de ring zal zo ook beter bij de rest van de kroon passen.

Stap 5

Kies bloemen uit en knip de stelen af zodat ze vanaf de bloemknop gerekend drie tot vijf centimeter lang zijn.[2] Gebruik een schaar om echte of gedroogde bloemen op maat te knippen, en een draadkniptang om kunstbloemen af te knippen. Probeer alle stelen even lang te knippen. De kroon zal er hierdoor uiteindelijk netter uitzien.

TIP: Probeer grote, middelgrote en kleine bloemen te gebruiken om je kroon wat afwisseling te geven

Stap 6

Leg de bloemen neer in een patroon dat je mooi vindt. Plak de bloemen nog niet aan de ring vast. Je kunt het beste eerst een goed patroon bedenken. Het is gemakkelijker om iets aan te passen wanneer de bloemen nog steeds op tafel liggen. Probeer af te wisselen tussen verschillende vormen, groottes en kleuren.

Stap 7

Maak de eerste bloem aan de ring van ijzerdraad vast. Houd de bloem tegen de draad zodat de steel horizontaal langs het ijzerdraad ligt. Wikkel een stuk bloementape om de steel en de draad. Begin net onder de bloemknop en ga door met wikkelen totdat je een centimeter voorbij het uiteinde van de steel bent gekomen. Knip de tape af en druk de rand aan zodat het goed hecht.

Stap 8

Leg de tweede bloem direct achter de eerste en maak het vast met bloementape. Leg de bloem zo neer dat de bloemknop die van de eerste overlapt. Hoe dichter de twee bloemknoppen bij elkaar liggen, des te voller en dikker je kroon er uiteindelijk uit zal zien. Des te groter de openingen tussen de bloemen zijn, des te dunner en delicater je kroon er uiteindelijk uit zal zien. Blijf doorgaan met het plaatsen en vastplakken van bloemen. Ga door totdat je de hele ring van ijzerdraad met bloemen bedekt hebt of totdat je alle bloemen gebruikt hebt die je aan het begin klaargelegd hebt.

Tips

 • Je kunt van de gevlochten krans ook een bloemenslinger maken. Ga gewoon door met vlechten totdat de slinger de door jou gewenste lengte heeft en bind het einde af met bloemendraad. Maak de uiteinden niet aan elkaar vast.
 • Overweeg om wat groen toe te voegen, zoals varens, bladeren en grassprieten. Je kroon zal zo wat meer textuur krijgen.
 • Rozen, irissen, lelies en gardenia's zijn erg geschikt voor een kroon die je op een bruiloft gaat dragen.
 • Als je met echte bloemen werkt, zet ze dan in een vaas of leg ze in een kom totdat je gaat vlechten of ze aan het ijzerdraad vastmaakt. De bloemen blijven er dan goed uitzien terwijl je aan het werk bent.
 • Als je de kroon een dag van tevoren maakt, bewaar hem dan 's nachts in de koelkast zodat de bloemen niet verwelken
 • Als je echte bloemen gebruikt die erg zwaar zijn, dan zul je ze eerst met bloemendraad moeten ondersteunen. Begin door een dun stuk ijzerdraad door het midden van de bloemknop te prikken. Maak een klein haakje aan de bovenkant van het ijzerdraad. Trek het ijzerdraad naar beneden om het haakje tussen de bloemblaadjes te verbergen. Wikkel een stuk bloementape om het ijzerdraad en de steel zodat het vast blijft zitten. Knip de uiteinden van het ijzerdraad en de tape af als deze te lang zijn.

Let op!

 • Als jij of de persoon die de kroon gaat dragen een allergie heeft, dan kun je beter kunstbloemen gebruiken.
 • Vergeet niet om echte bloemen te controleren. Er kunnen namelijk kleine insecten op zitten die in je haar kunnen kruipen.
 • Een kroon met echte bloemen zal na enkele uren verwelken. Gebruik een houdbaarheidsspray voor bloemen om de bloemen er langer mooi uit te laten zien. Je kunt deze spray kopen bij een kwekerij, een bloemenwinkel of de bloemenafdeling van een hobbywinkel.
 • Als je ervoor kiest om echte bloemen te gebruiken, zorg er dan voor dat er niet te veel stuifmeel of olie afkomt. Je haar zal anders vies worden.